top of page

איך לשמור על בריאות מנטלית בעידן הדיגיטלי

  • תמונת הסופר/ת: צוות קאלמינד
    צוות קאלמינד
  • 22 באוק׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

העידן הדיגיטלי מביא עמו יתרונות גדולים כמו גישה מיידית למידע, קישוריות גלובלית, וכלים שמאפשרים לנו לייעל את חיינו האישיים והמקצועיים. עם זאת, השימוש המוגבר בטכנולוגיה יוצר גם אתגרים משמעותיים לבריאות הנפשית שלנו, כמו התמכרות למדיה חברתית, עומס מידע, לחץ נפשי, והפרעות שינה. במאמר זה נחקור את ההשפעות השליליות של העידן הדיגיטלי על הבריאות המנטלית ונציע כלים וטכניקות לשמירה על איזון נפשי בסביבה הדיגיטלית התובענית.

 
שני אנשים בתרגול מדיטציה ומיינדפולנס

ההשפעות השליליות של העידן הדיגיטלי על הבריאות המנטלית

התמכרות לסמארטפונים ובמיוחד למדיה החברתית יכולה להוביל לתחושות של חרדה ודיכאון. מחקרים מצביעים על כך שהשוואות חברתיות, חיפוש מתמיד אחרי אישורים חברתיים (לייקים, תגובות), וחשיפה לתוכן שלילי עלולים להחמיר מצבים נפשיים. בנוסף, בעידן שבו אנחנו חשופים לכמות עצומה של מידע על בסיס יומי, קל להרגיש מוצפים. הודעות דוא"ל בלתי פוסקות, עדכוני חדשות, ופלטפורמות רשתות חברתיות תורמות לעומס מידע ולתחושות של לחץ נפשי מתמשך. מעבר לכך, השימוש המוגבר במסכים לפני השינה, בעיקר הסמארטפונים, גורם לבעיות שינה חמורות. החשיפה לאור הכחול מדכאת את ייצור המלטונין, הורמון השינה, ומובילה לשינה לא רציפה ולעייפות במהלך היום.


כלים לשמירה על הבריאות המנטלית בעידן הדיגיטלי

תרגול מיינדפולנס עוזר להפחית סטרס ולהיות נוכח בהווה, אפילו בזמן השימוש בטכנולוגיה. תרגילים פשוטים כמו הפסקות קצרות להתרכז בנשימה יכולים לעזור להירגע ולהיות יותר מודעים לאופן שבו אנחנו משתמשים במכשירים הדיגיטליים שלנו. הצבת גבולות לזמן המסך היא מפתח לשמירה על בריאות מנטלית. אפליקציות לניטור זמן המסך יכולות לסייע בניהול נכון של זמן השימוש בטכנולוגיה ולמנוע גלישה ממושכת במדיה החברתית או צפייה בלתי פוסקת בסרטונים. חשוב גם לקחת זמן כדי להתנתק לחלוטין מהטכנולוגיה ולתת לנפש שלך מנוחה. ימי חופשה ללא מסכים, או אפילו שעה ביום של ניתוק מוחלט ממכשירים דיגיטליים, יכולים לתרום לרגיעה נפשית ולהפחתת סטרס. נוסף לכך, שמירה על גישה מודעת לטכנולוגיה יכולה לשנות את האופן שבו היא משפיעה עלינו. במקום לתת לטכנולוגיה להשתלט עלינו, אפשר ללמוד להשתמש בה בצורה שתקדם אותנו – למשל, הגדרת זמני עבודה ברורים, סידור סביבת העבודה כך שתהיה נעימה ושקטה יותר, ויצירת גבולות ברורים בין עבודה לבין חיי פנאי.


בניית הרגלים בריאים לעידן הדיגיטלי

תרגילי נשימה עמוקה הם דרך מעולה להרגיע את הגוף והנפש במהלך יום עמוס. אפשר לקחת כמה דקות במהלך היום לתרגל נשימות עמוקות ומכוונות, ולשפר כך את רמות הריכוז והרוגע. בסיום יום העבודה, חשוב לסיים את יום העבודה עם ניתוק ממכשירים דיגיטליים כדי לאפשר לגוף ולנפש להירגע. יצירת "שגרת ניתוק" שתכלול פעילות מרגיעה כמו הליכה, מדיטציה, או קריאת ספר תסייע בכך. הגדרת גבולות ברורים בין זמן עבודה לזמן פנאי היא קריטית לשמירה על בריאות מנטלית. חשוב למצוא זמן שבו לא תתעסק בטכנולוגיה ותשקיע בפעילויות שמרגיעות אותך ומביאות לך שמחה.

 

העידן הדיגיטלי מציב בפנינו אתגרים בריאותיים לא פשוטים, אך עם מודעות וכלים נכונים ניתן לשמור על איזון נפשי ולהתמודד עם השפעותיו השליליות. ניהול נכון של זמן המסך, הפסקות דיגיטליות, ושימוש בטכנולוגיה בצורה מודעת הם חלק מהדרכים שניתן לנקוט כדי לשפר את הבריאות המנטלית שלנו ולחיות חיים מאוזנים יותר.

bottom of page